معرفی شبکه فاکس نیوز FOX NEWS

در زمان ما که تنوع و قدرت رسانه، یکی از بارزترین مشخصههای آنست، سخن از تأثیر رسانهها بر تمامی جوانب دشوار نیست. به اعتقاد کارشناسان رسانه، 5 شبکه تلویزیونی اصلی در آمریکا مشغول به فعالیت هستند که تا حد قابل توجهی بر شکلگیری اذهان عمومی تاثیر میگذارند. این شبکهها عبارتند از: 1-CNN 2-NBC 3-CBS 4-ABC 5-FOX NEWS. در مجموعه گزارشهایی این شبکه ها به طور مختصر معرفی میگردند. در این گزارش به معرفی شبکه فاکس نیوز پرداخته شده است.
فاکس نیوز یک شبکه ماهواره ای و خبری کابلی آمریکاست که متعلق به گروه رسانه ای فاکس است که یک شرکت خبری محسوب می شود. در سال 2009 این شبکه برای 102 میلیون خانه در آمریکا قابل دسترسی بوده و شمار بسیار زیادی نیز بیننده گان بین المللی دارد.
شرکت فاکس در ماه می سال 1985 توسط یک میلیاردر استرالیایی تبار یهودی با نام "روپرت مرداک"تاسیس گردید. در فوریه1996روپرت مرداک توانست روجر آیلس استراتژیست سیاسی جمهوریخواه و مدیر اجرایی ان.بی.سی را که از کار خود کناره گیری کرده بود، به خدمت بگیرد و با همکاری وی شبکه فاکس نیوز را به عنوان زیرمجموعه ای از شرکت فاکس راه اندازی کند. آیلس نیز با تمام توان در مدت 5 ماه تمام مقدمات کار را فراهم کرد و برنامه های فاکس نیوز برای اولین بار در 7 اکتبر 1996 به روی آنتن رفت. این کانال در حال حاضر 15 ساعت در روز برنامه زنده دارد. غالب برنامه از دفاتر مرکزی فاکس نیوز در نیویورک سیتی پخش می شود.این شبکه هم اکنون در مجموع در بیش از 40 کشور قابل دسترس است. بخش بزرگی از مسئولیت صدور ارزشهای آمریکایی به سایر نقاط جهان را نیز شرکت نیوز کورپ(شرکت مادر مجموعه فاکس) بر عهده دارد، چرا که این شرکت به واسطه دارا بودن استودیوی بزرگ فیلمسازی کمپانی معروف (فاکس قرن بیستم) تسلط و نفوذ بسیاری بر هالیوود دارد. بسیاری بر این باورند که بر اساس ارزیابی های دقیق، شبکه فاکس نیوز دارای دیدگاهها و نگرشهای افراطی و متعصبانه است و صرفا به انتشار مواضع جناح راست سیاسی یا نقطه نظرات جمهوریخواهان می پردازد. عوامل این شبکه معتقدند که اقدامات تروریستی صورت گرفته در آمریکا یک وجه مشترک دارد و آن وجود انگیزه ایدئولوژی رادیکالی جهادی است. فاکس نیوز حتی معتقد است که دولت آمریکا و سایر دولتهای غربی، خطر اسلام رادیکالی و جهادی را زیاد جدی نگرفته اند این در حالی است که همین دیدگاهها بود که باعث آغاز دو جنگ بزرگ افغانستان و عراق در قرن بیست و یکم شد.
در کنار سایر دستگاههای ضد ایرانی که در آمریکا و علیه منافع جمهوری اسلامی ایران تلاش می کنند، فاکس نیوز در صدر همه آنها قرار داشته و حتی از لابی های صهیونیستی نیز متعصبانه تر نسبت به انعکاس واقعیت های ایران عمل کرده است. فاکس نیوز از کوچکترین اقدامات گرفته تا بزرگترین اقدامات و گسترده ترین تحلیل ها سعی کرده همواره یک چهره خشن و جنگ طلب و ضد حقوق بشری از ایران ارائه دهد. حتی شبکه فاکس نیوز با نزدیک شدن به پایان دوره ریاست جمهوری بوش و از دست دادن امید یک اقدام نظامی از سوی آمریکا علیه ایران، در یک اظهار نظر بی سابقه در سال 2007 اعلام کرد که ایران تا سال 2015 می تواند به آمریکا حمله کند.
مقدمه
در زمان ما که تنوع و قدرت رسانه، یکی از بارزترین مشخصههای آنست، سخن از تأثیر رسانهها بر تمامی جوانب دشوار نیست. امروزه به راحتی میتوان حضور رسانهها، اخبار و اطلاعات را در تمامی زمینهها از مسائل خصوصی گرفته تا مسائل ملی و بینالمللی حس کرد. تأثیراتی که ما از رسانهها میبینیم موجب شده است تا این نهادهای خبری تبدیل به ابزاری قدرتمند برای دولتها شوند به ویژه در جوامع غربی این مسأله بیشتر ملموس میباشد.
به اعتقاد کارشناسان رسانه، 5 شبکه تلویزیونی اصلی در آمریکا مشغول به فعالیت هستند که تا حد قابل توجهی بر شکلگیری اذهان عمومی تاثیر میگذارند. این شبکهها عبارتند از: 1-CNN 2-NBC 3-CBS 4-ABC 5-FOX NEWS. نکته قابل توجه درخصوص عملکرد این شبکههای تلویزیونی این است که با کنکاش در خصوص نظام مدیریت کلانی که بر این شبکهها حاکم است در مییابیم که تفکر واحدی بر این مجموعه حاکم است. این تفکر واحد سبب میشود که با ظرافت و کیفیتی مثال زدنی مفاهیم مورد نظر برای القا به مخاطب به صورت جزء به جزء در آمده و با شکلهای گوناگون توسط این شبکهها بر ذهن مخاطب بنشیند. به نوعی عملکرد این شبکه ها را در این خصوص میتوان به در کنار هم گذاردن قطعههای یک پازل تشبیه نمود. سوالی که در این خصوص مطرح میگردد این است که چه مکانیزمی این وحدت را ایجاد کرده و مدیریت مینماید؟ در مجموعه گزارشهای رسانهشناسی بر آنیم تا از رسانههای فوق الذکر آشنایی مجملی ارائه نموده و در جهت پاسخ به پرسش مذکور براییم.
در این شماره از مجموعه فوقالذکر به معرفی شبکه تلویزیونی فاکس نیوز میپردازیم.
در خصوص "کمیسیون ارتباطات فدرال"
پیش از اینکه معرفی از شبکه فاکس نیوز ارائه گردد خالی از لطف نیست که آشنایی مختصری در خصوص کمیسیون ارتباطات فدرال عنوان شود.
کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده آمریکا یک نهاد کاملاً مستقل است که در سال 1934 تحت حمایت کنگره آمریکا تأسیس شد. این کمیسیون که به اختصار FCC نامیده میشود، مسئول سازماندهی، بهبود و هدایت تمامی جریانهای مربوط به دنیای ارتباطات و رسانهها در سرتاسر آمریکاست. گستردگی دامنه فعالیتها و بهرهمندی از پشتیبانی کنگره آمریکا، کمیسیون ارتباطات فدرال را تبدیل به یکی از قدرتمندترین نهادهای آمریکا نموده است. کمیسیون ارتباطات فدرال در همسو نمودن و جهتدهی جریان رسانهها در آمریکا نقش اساسی را ایفا میکند. دامنه فعالیتهای کمیسیون ارتباطات فدرال در عرصه ارتباطات شامل رادیو، تلویزیون، ماهوارهها و به طور کلی تمامی وسایل ارتباطی اهمیت ویژهای را به این مرکز بخشیده است. کمیسیون ارتباطات فدرال در واقع جایگزین "کمیسیون رادیویی فدرال"در آمریکا شد و با گذشت اندک زمانی تبدیل به فاکتوری مهم در سیاستهای مخابراتی این کشور شده قدرت کمیسیون ارتباطات فدرال تا به آنجا گسترش یافت که این مرکز مسئول رسیدگی به شکایات و اتهامات حوزه کاری خود شد و دادگاهی نیز به همین منظور دایر نمود. کمیسیون ارتباطات فدرال دامنه فعالیتهای خود را تنها محدود به داخل کشور نکرده است بلکه خدمات متنوعی را چون مشاوره، نظارت و سازماندهی نهادهای ارتباطی کشورهای دیگر به ویژه کشورهای آمریکای شمالی را در برنامههای خود جای داده است. کمیسیون ارتباطات فدرال در حال حاضر 17 دفتر کاری دارد که 7 دفتر مسئول فعالیتهای عملیاتی و 10 دفتر مسئول بخشهای اداری هستند. مسئولیتهای این دفاتر به طور کلی مبتنی بر پردازش برنامهها جهت اعطای مجوز، تحلیل شکایات، پیشبرد پروژههای تحقیقاتی، توسعه و اجرای برنامههای نظارتی و ارائه خدمات پشتیبانی میباشد.
جدا از مسائل مطروحه یکی از مهمترین وظایف کمیسیون ارتباطات فدرال ارائه گزارشهای استراتژیک در راستای ترسیم چشماندازهای آینده ـ حوزه ارتباطات ـ به دولت آمریکاست. آخرین شماره گزارشهای تولید شده توسطکمیسیون ارتباطات فدرال نیز مربوط به بازه زمانی 2009 ـ 2014 است که کمیسیون ارتباطات فدرال در آن به طور کامل به شرح و ارائه رئوس لازم در مورد سیاستهای ایالات متحده در حوزه ارتباطات و اطلاعات پرداخته است.
مشروح گزارش:
1- تاریخچه
فاکس نیوز یک شبکه ماهواره ای و خبری کابلی آمریکاست که متعلق به گروه رسانه ای فاکس است که یک شرکت خبری محسوب می شود. در سال 2009 این شبکه برای 102 میلیون خانه در آمریکا قابل دسترسی بوده و شمار بسیار زیادی نیز بیننده گان بین المللی دارد که برنامه های پخش شده این کانال را از استودیوهای نیویورک سیتی تماشا میکنند.
در ماه می 1985 یک ناشر یهودی استرالیایی به اسم "روپرت مرداک" اعلام کرد که به همراه یک آمریکایی به اسم "ماروین داویس" قصد دارند که به تکوین یک شبکه بپردازند که به عنوان نیروی چهارم در عرصه رسانه، قدرت رقابت با سه قدرت مهم آن زمان یعنی سی.بی.اس، ان.بی.سی و ای.بی.سی را داشته باشد و این کار را از طریق خرید شش ایستگاه تلویزیونی انجام دادند. در جولای 1985 «شرکت فاکس قرن 21» اعلام کرد که روپرت مرداک خرید 50 درصد از شرکت فیلم سازی فاکس را کامل کرده است. یک سال بعد شرکت فیلم سازی فاکس قرن 21 ، مبلغ 5 میلیون و ششصد هزار دلار درآمد داشت و رشد بسیار سریعی کرد در حالی که سال قبل از آن 55 میلیون دلار ضرر کرده بود؛ لازم به ذکر است که روپرت مرداک در خریدن رسانه های ورشکسته و تبدیل آنها به رسانه های مطرح و درآمدزا مشهور بود.
متعاقب تجربه فراوان مرداک در راه اندازی شبکه خبری 24 ساعته، شرکت "نیوزکورپ" متعلق به وی، اولین شبکه 24 ساعته اروپایی به اسم اسکای نیوز در انگلیس را در سال 1989 دایر کرد. در 31 ژانویه 1996 مرداک اعلام کرد که قصد دارد یک شبکه 24 ساعته کابلی و ماهواره ای را تحت نظر نیوزکورپ در آمریکا نیز راه اندازی کند که یک سکوی جهانی برای برنامه های فاکس و خبرهای دنیا باشد.
در فوریه1996روپرت مرداک توانست روجر آیلس استراتژیست سیاسی جمهوریخواه و مدیر اجرایی ان.بی.سی را که از کار خود کناره گیری کرده بود، به خدمت بگیرد و با همکاری وی شبکه فاکس نیوز را راه اندازی کنند. آیلس نیز با تمام توان در مدت 5 ماه تمام مقدمات کار را فراهم کرد و برنامه های فاکس نیوز برای اولین بار در 7 اکتبر 1996 به روی آنتن رفت.
در آغاز کار صرفا 10 میلیون خانه قادر بودند که به برنامه های فاکس نیوز دسترسی داشته باشند که عمده آنها در نیویورک سیتی (محل استقرار استودیوهای فاکس نیوز) و لس آنجلس بودند. برنامه های فاکس با موضوعات جرایم و سیاسی، طرفداران زیادی پیدا کرد. دعوت از مهمانان مختلف نیز باب شد و سرعت گزارشگران فاکس نیوز در انتقال و انتشار اخبار بسیار زیاد بود. کیفیت بالای برنامه های فاکس نیوز در شهرت و گسترش این شبکه خبری نقش زیادی داشت. لازم به ذکر است که ظاهر پر زرق و برق شبکه فاکس نیوز یک بنگاه خبرپراکنی، دروغ پراکنی و القای دیدگاههای خود به بیننده را پنهان داشت.
مرداک همچنین توانست انحصار شبکه کابلی را از تایم وارنر صاحب شرکت های شبکه های کابلی در نیویورک سیتی بگیرد و در سال 1997 اجازه این کار را گرفت و در سال 2001 در تمام شهر نیویورک گسترش داد.
2- ساختار سازمانی، بخش ها و مدیران
فاکس نیوز و کلیه متعلقان آن زیر نظر شرکت نیوز کورپ و متعلق به امپراتور رسانه ای جهان یعنی "روپرت مرداک" است. این کانال در حال حاضر 15 ساعت در روز برنامه زنده دارد. غالب برنامه از دفاتر مرکزی فاکس نیوز در نیویورک سیتی پخش می شود. همزمان با گسترش فاکس نیوز، این شبکه اقدام به تاسیس یک ایستگاه رادیویی در سال 2003 تحت عنوان «رادیو فاکس نیوز» نیز کرد.
همانند سایر شبکه های خبری، کانال فاکس نیوز نیز دارای یک وب سایت اینترنتی است که شامل ویدئوکلیپ هایی از بخشهایی از پخش تلویزیونی، کلیپ های صدا از رادیو فاکس نیوز و بخش زنده تحت عنوان «اتاق استراتژی» است. وب سایت فاکس نیوز در سال 1995 راه اندازی شد. موبایل فاکس نیوز بخش دیگری از وب سایت آن است که از طریق آن اخبار و گزارشها و کلیپ ها را به روی موبایل کاربران می فرستد.
چهره های شاخص در انواع برنامه های فاکس نیوز حضور دارند که می توان به "بیل اوریلی"،"سین هانیتی"، "گرتا وان سوسترن"، "شپارد اسمیت" و "نیل کاووتو" اشاره کرد که جزء لیست تاپ تن (10 نفر برتر) پرببیننده ترین شبکه های کابلی محسوب می شوند. اخیرا و در ژانویه 2009 "گلن بک" گزارشگر رادیو و تلویزیون نیز به جمع آنها پیوسته است.
فاکس نیوز توانسته است در میان آمریکائیها جای پای خود را باز کند. این شبکه در طول جنگ عراق با رشدی 300 درصدی تعداد 3 میلیون و سیصد هزار بیننده آمریکایی در روز داشت. این تعداد در زمان سخنرانی جرج بوش در سال 2004 به 7 میلیون و سیصد هزار نفر رسید و توانست شبکه های ان.بی.سی، سی.بی.اس و ای.بی.سی را پشت سر بگذارد.
فاکس نیوز به دلیل پوشش خبری جنگ ها و منازعات، توانسته در دوره هایی مانند جنگ لبنان، بحران موشکی کره شمالی، جنگ عراق، جنگ افغانستان و ... بینندگان بیشتری پیدا کند. گزارش آب و هوا نیز از دیگر بخشهای ویژه فاکس نیوز است.
فاکس نیوز با اینکه در آمریکا واقع است اما در بسیاری از کشورها، عوامل و کارگزارهایی دارد و به پخش برنامه های خود به صورت کابلی و ماهواره ای می پردازد. شبکه های فاکس نیوز در کشورهای دیگر حتی برنامه های محلی نیز پخش می کنند. مثلا در استرالیا برنامه «فاکس و دوستان» توسط" جان لاوس" پخش می شود. آگهی های بازرگانی محلی نیز از دیگر فعالیتهای محلی فاکس نیوز به شمار می رود. در کشورهایی مانند انگلیس، استرالیا، برزیل ، ایتالیا، نیوزلند، اسکاندیناوی و ... حضور فعالی دارد و در مجموع در بیش از 40 کشور قابل دسترس است.
3- گسترش فرهنگ آمریکایی
امپریالیسم رسانهای را بی تردید باید شکل مدرنی از امپریالیسم قلمداد کرد که شاکلهها و بنیانهای آن در دهه 1950، مشخصا در آلمان غربی و پشت دروازههای کمونیسم در بهبوهه جنگ سرد توسط ایالات متحده بنا شد. آمریکا با افراشتن آنتنهای متعدد رادیویی و تلویزیونی در شهر برلین، در قلب میهن سرخ کمونیستی رسوخ میکرد، بدون اینکه نیازی به مداخله نظامی داشته باشد و این پیشروی تا به آنجا ادامه یافت که پس از گذشت دو دهه، در اواخر دهه هفتاد میلادی، در مسکو نیز میشد شعبههایی از مکدونالد و مرغ کنتاکی را به راحتی پیدا کرد که مشتریان در آنجا با ولع به صرف غذا همراه با نوشیدنیهایی چون کوکاکولا بودند.
از آنجایی که بر این باور است که موتور محرک و اجتناب ناپذیر امپریالیسم در یکایک دورههای تاریخی، مؤلفههای اقتصادی بودهاند و این شاخصهها در برهههایی با عواملی پیش برنده و تشدید کننده همچون ناسیونالیسم و نژادپرستی نیز همراه بوده، در رویارویی با اهداف امپریالیسم رسانهای نیز نقش پارامترهای اقتصادی را تعیین کننده میپندارد.
با اندک تأملی بر نحوه اعمال سیاستهای جهانیسازی در دو دهه آخر قرن ببیستم، گرایش ناگزیر کمپانیهای انحصاری سرمایهداری برای یافتن بازارهای تازه و تولید بیشتر را به خوبی میتوان مشاهده کرد. گرایشهایی که مشخصا سرمایهداری و (سیاستهای اقتصادی نو) به آن دامن میزنند و تلاش میکنند تا یک فرهنگ عمومی جهانی برای یکسان سازی مشتریان خود به وجود آورند. در این راستا به نظر میرسد تا زمانی که پشتیبانی اقتصادی اصلی این بازار جهانی توسط رسانهها صورت میگیرد، ابزار رسانههای جهانی، بزرگترین منبع جلب مشتری باشند.
با توجه به آنچه تاکنون تبیین شد به طور کلی تنها چند کمپانی معدود آمریکایی جریان اصلی رسانهها را در دست دارند. تا زمانی که این انحصار غیر طبیعی بر رسانهها وجود دارد همه محصولات آنها و حتی اطلاع رسانی و اخبار آنها را باید با دیده تردید نگریست، زیرا مسلم است که هدف اولیه این کمپانیهای عظیم همانطور که در ابتدا نیز ذکر شد، سلطه جویی اقتصادی و فرهنگی است، نه اطلاع رسانی. همچنین موسیقی و فیلم نیز برای تخدیر و سودجویی تولید میشوند تا با اهداف خلاقانه هنری، که فراگیر شدن موسیقی پاپ کارخانهای نشانهای از این سلطه جویی است، همانگونه که صنعت فیلم آمریکایی دومین محصول صادراتی این کشور پس از اسلحه به سایر کشورهاست.
در مورد شبکه فاکس نیوز و شرکت مادر آن یعنی نیوز کورپ و حتی گردانندگان آن مانند روپرت مرداک نیز اوضاع به همین سیاق و بلکه شدیدتر نیز هست.
بخش بزرگی از مسئولیت صدور ارزشهای آمریکایی به سایر نقاط جهان را نیز شرکت نیوز کورپ بر عهده دارد، چرا که این شرکت به واسطه دارا بودن استودیوی بزرگ فیلمسازی کمپانی معروف (فاکس قرن بیستم) تسلط و نفوذ بسیاری بر هالیوود دارد. علاوه بر این شبکه تلویزیونی ــ ماهواره ای فاکس و فاکس نیوز که از شبکههای جنجالی خبرساز محسوب میشوند و مخاطبین نسبتا زیادی در سراسر آمریکا و جهان دارند متعلق به این شرکت هستند.
اساسا امپریالیسم رسانهای یکی از مؤلفههای فرهنگ آمریکایی یا کیش آمریکایی و کالایی صادراتی است و با کنترل کمپانیهای آمریکایی بر رسانههای جریان اصلی، شاخصههای فرهنگ آمریکایی در سراسر جهان اشاعه مییابد. هالیوود و تصویرسازی ستارگان سینماییاش در سراسر جهان (رویاهای آمریکایی) را نه تنها در آمریکا بلکه به همه مردم جهان تلقین میکند. لوگوهای محصولات آمریکایی در سراسر جهان قابل شناسایی هستند و کوکاکولا، مک دونالد و نایک را فرهنگ آمریکایی به تمامی جهان صادر کرده است.
اما آنچه قابل توجه به نظر میرسد، نفوذ همه جانبه موج فراگیر امپریالیسم رسانهای در ابعاد نژادی و ملی است. این موج در اولین خیزش خود حوزه کشورهای عربی و آمریکای شمالی را را درنوردید و تولیداتی خاص این دو حوزه با یک هدف کلی در دستور کار قرار گرفتهاند. فراگیری و تسلط این موج در کشورهای عربی به خوبی محسوس است تا حدی که جزئیترین شئونات اجتماعی و فردی را تحت تأثیر و تغییر قرار داده است.
حوزه آمریکای شمالی و کانادا نیز همانند دوره اول امپریالیسم که محدوده سرزمینهای کشورهای همسایه را در بر میگرفت، به حوزه مستعمراتی رسانههای آمریکایی بدل شده است و شهروندان کانادایی برنامههای تلویزیونی آمریکایی میبینند، فیلمهای آمریکایی را مشاهده میکنند و به موسیقی آمریکایی گوش میدهند و از مخاطبین مهم مجلات آمریکایی هستند.
مبرهن است تا زمانی که جهانی شدن میتواند به معنای تنوع و درک فرهنگهای دیگری هم باشد، میتواند به معنای ترویج همگونی یا تساط یک فرهنگ خاص (در قالبهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی) هم باشد و با انحصار منابع گسترده این ابررسانهها برای کنترل رسانههای جهانی، بدیهی است که هر روز شاهد گسترش حوزه نفوذ و محدوده مستعمرات یا کلونیهای این نوع از امپریالیسم در جهان هستیم، مستعمراتی که مرزهای آن ناپیدا و شیشه ای هستند.
اما سهم فاکس نیوز در حوزه سیاست بسیار بیشتر از سایر حوزه هاست. فاکس نیوز از عوامل اصلی انتشار ایده آمریکایی و اندیشه آمریکایی است. فاکس نیوز قادر است سیاستهای بسیاری از کشورها را تحت تاثیر جو رسانه ای خود قرار داده و اندیشه آمریکایی از نوع محافظه کاری را در تمام دنیا حکم فرما کند.
4- تحولات جهان از دید فاکس نیوز
بسیاری بر این باورند که بر اساس ارزیابی های دقیق، شبکه فاکس نیوز دارای دیدگاهها و نگرشهای افراطی و متعصبانه است و صرفا به انتشار مواضع جناح راست سیاسی یا نقطه نظرات جمهوریخواهان می پردازد. مرداک که خود یکی از محافظه کاران آمریکایی و در زمره صهیونیست های مسیحی است، در صدر این زنجیره خبرپراکنی دارد. میزان تعصب شبکه فاکس نیوز به اندازه ای است که حتی در سال 2004 رابرت گرینوالد کارگردان آمریکایی اقدام به تولید یک فیلم مستند تحت عنوان «بیرون از فاکس: جنگ مرداک علیه ژورنالیسم» تهیه کرد که در آن به بررسی دیدگاههای متعصبانه فاکس نیوز پرداخته شده و شواهدی برای هر کدام از ادعاها آورده شده است.
بیشترین انتقادات به شبکه فاکس نیوز در طول دوران ریاست جمهوری جرج بوش از محافظه کاران آمریکا بود. به عقیده اصحاب رسانه، فاکس نیوز به انتشار وقایع نمی پرداخت که به مردم اطلاع رسانی کند بلکه وقایع را طوری پخش می کرد که خوشایند بوش و کاخ سفید در زمان زمامداری وی باشد. علاوه بر این دیدگاههای متعصبانه شبکه فاکس نیوز را در مورد برخی از تحولات مهم جهانی مورد بررسی قرار می دهیم و صرفا به نمونه هایی از اطلاع رسانی جهت دار این شبکه عمدتا خبری اشاره می کنیم زیرا بررسی تمام رفتارهای متعصبانه فاکس نیوز در این مقال نمی گنجد.
یکی از اولین نگرشهای متعصبانه فاکس نیوز نسبت به مسلمانان و دنیای اسلام ظهور یافت. از آنجا که روپرت مرداک مالک این شرکت رسانه ای دارای دیدگاههای صهیونیستی افراطی و محافظه کارانه بود، مشخص بود که شبکه فاکس نیوز نیز به تریبونی برای توهین به اسلام و مسلمانان و سرزنش آنها تبدیل خواهد شد. این شبکه در برنامه های خود درتلاش برای القای اسلام هراسی به بزرگنمایی خطر اسلام رادیکال و ظهور یک جریان مسلمان افراطی در جهان پس از 11 سپتامبر به عنوان بی سابقه ترین چالش در تاریخ جهان می پردازد.
عوامل این شبکه معتقدند که اقدامات تروریستی صورت گرفته در آمریکا یک وجه مشترک دارد و آن وجود انگیزه ایدئولوژی رادیکالی جهادی است. فاکس نیوز حتی معتقد است که دولت آمریکا و سایر دولتهای غربی، خطر اسلام رادیکالی و جهادی را زیاد جدی نگرفته اند این در حالی است که همین دیدگاهها بود که باعث آغاز دو جنگ بزرگ افغانستان و عراق در قرن بیست و یکم شد. فاکس نیوز حتی بمب گذاری در متروی اسپانیا را به اسلام رادیکال ربط می دهد. همچنین "ادی همیل" از تحلیلگران فاکس نیوز، انفجار در لندن در سال 2005 را نیز محصول رشد جریان اسلامگرایی در غرب دانست.
از موارد دیگر می توان به شعله ور ساختن آتش جنگ علیه افغانستان و عراق و هدایت آن در ماهها و سالهای بعد به شکل کاملا توجیهی اشاره کرد که بدون شک بخشی از آن محصول طرز تفکر گردانندگان شبکه فاکس نیوز بوده است. به نوشته نشریه نیویورک تایمز در سال 2007 تاکید کرد که چندی پس از حوادث 11 سپتامبر روجر آیلس از تحلیلگران ارشد فاکس نیوز طی اظهاراتی مستقیما سیاست سکوت بوش را در برابر حمله تروریستی به آمریکا را مورد نقد جدی قرار داد و بسیاری از منتقدان معتقد بودند که فاکس نیوز پا را از خطوط قرمز فراتر گذاشته و حتی به دولت آمریکا سیاستهایی را دیکته می کند.
تمهیدات و تبلیغات فاکس نیوز موثر افتاد و جرج بوش تحت تاثیر این رسانه جنگهایی را شروع کرد نزدیک به یک دهه است که آمریکا و جهان را گرفتار کرده است. روجر آیلس که از حامیان اصلی سیاستهای جنگ طلبانه بوش علیه ترور بود، همچنین مشاور نیکسون و ریگان بود.
حتی طبق برخی از اظهارات فاکس نیوز می توان چنین گفت که جنگ آمریکا با افغانستان و عراق را روپرت مرداک و سایر دوستان صهیونیست وی طراحی کردند تا از این طریق بتوانند نیروهای آمریکایی را برای محافظت از اسراییل به منطقه خاورمیانه بکشاند.
پس از حمله آمریکا به افغانستان و عراق و علی رغم شکست نیروهای آمریکایی در برقراری امنیت در این کشورها، شبکه فاکس نیوز با فریب افکار عمومی، اوضاع را کاملا متفاوت و به گونه ای دیگر تفسیر می کرد و دائما از درست بودن طرح حملات و موفقیت در انجام ماموریت سخن می گفت. در واقع در دوره ریاست جمهوری بوش، فاکس نیوز به عنوان دستگاه خبری و خبرساز وی تلاش زیادی برای انحراف افکار عمومی از وقایع هشت ساله دوران ریاست جمهوری وی انجام داد.
5- فاکس نیوز و تحولات ایران
در کنار سایر دستگاههای ضد ایرانی که در آمریکا و علیه منافع جمهوری اسلامی ایران تلاش می کنند، فاکس نیوز در صدر همه آنها قرار داشته و حتی از لابی های صهیونیستی نیز متعصبانه تر نسبت به انعکاس واقعیت های ایران عمل کرده است. فاکس نیوز با داشتن صبغه امپریالیستی، صهیونیستی و ضد ایرانی همواره سعی داشته است تا ایران و ایرانیان را از دیدگاه خود به جهانیان، مردم آمریکا و حتی سیاستمداران و رهبران این کشور معرفی کند و در این مسیر افراط و تفریط های زیادی نموده است.
فاکس نیوز از کوچکترین اقدامات گرفته تا بزرگترین اقدامات و گسترده ترین تحلیل ها سعی کرده همواره یک چهره خشن و جنگ طلب و ضد حقوق بشری از ایران ارائه دهد. شبکه فاکس نیوز صحنه هایی را نشان می دهد که در آن تعداد زیادی از ایرانیان در خیابانها و در مناسبت هایی مانند 22 بهمن شعار «مرگ بر آمریکا» سر می دهند و سعی دارد از این طریق مردم ایران را ضد آمریکایی به تصویر بکشد تا از این رهگذر بتواند افکار عمومی آمریکا و همچنین نظر رهبران این کشور را برای حمله به ایران، جهت بدهد. فاکس همچنین صحنه های متعددی از سنگسار کردن افراد را نشان داده است.
موضوع برنامه هسته ای ایران نیز بارها موضوع برنامه های شبکه فاکس نیوز بوده و این شبکه سعی کرده که خطر برنامه هسته ایران را به گونه ای مطرح سازد که تهدید آن برای همگان درک شود. این شبکه با پی گیری روز به روز برنامه هسته ای ایران، یک تقویم از پیشرفت های آن تهیه کرده است. فاکس نیوز همچنین بارها ادعا کرده که ایران با درست کردن بمب هسته ای فاصله ای ندارد و دنیا و در صدر آمریکا باید برای جلوگیری از این وضعیت اقدامات جدی بکنند. فاکس نیوز شاید از معدود رسانه هایی باشد که همواره بر طبل جنگ می کوبد.
حتی شبکه فاکس نیوز با نزدیک شدن به پایان دوره ریاست جمهوری بوش و از دست دادن امید یک اقدام نظامی از سوی آمریکا علیه ایران، در یک اظهار نظر بی سابقه در سال 2007 اعلام کرد که ایران تا سال 2015 می تواند به آمریکا حمله کند.
فاکس نیوز حتی به این هم بسنده نکرده و در یکی از برنامه های خود تحت عنوان Live Desk ادعا کرد که ایران تمام دشمنان آمریکا را دور خود جمع کرده است. مجری فاکس در این خصوص گفت که بسياري از افراد که از بوش انتقاد دارند انتقادشان اين است که وي براي مهيا کردن و جلب حمايت آمريکا يي ها براي جنگ کاري نکرد. جنگ عليه آمريکا و جهاد عليه آمريکا صرفا به يک کشور متمرکز نمي شود . ايران به اين جنگ نزديک است. ايراني ها نه تنها فرياد "مرگ بر آمريکا" سر مي دهند بلکه احمدي نژاد هم وجود دارد که تمام دشمنان ما را جمع کرده است چه اين دشمن فيدل کاسترو باشد ، چه دانيل اورتگا از نيکاراگوئه باشد يا حزب الله باشد. احمدي نژاد تلاش مي کند که نوعي ائتلاف تشکيل دهد ، هوگو چاوز يکي از افرادي است که در اين ائتلاف وجود دارد ، فيدل کاسترو هم همين طور. اگر آمريکا از عراق عقب نشيني کند اين کشور را تحويل ايران داده است.»
در همین برنامه، مایک بیکر مامور سابق مخفی سیا گفت که مشکلي که وجود دارد مشکلي چند لايه اي است . ايراني ها به دنبال موضوعات مربوط به خود در عراق هستند همانطوري که عراقي ها و سوري ها هم به دنبال موضوعات خود هستند . ما مدت ها است که درحال از دست دادن نفوذ خود هستيم . زماني که ما در آمريکا درباره اين مسائل صحبت مي کنيم فراموش مي کنيم که ساير عوامل در عراق بازي مي کنند. ساختاربانکي در عراق افتضاح است اينکه ايراني ها مي خواهند شعبه بانک ملي را در عراق افتتاح کنند اقدامي بسيار بسيار هوشمندانه است . اين مساله براي آمريکا مشکلات زيادي پديد خواهد آورد ايراني ها مي خواهند موقعيت خود را بهبود بخشند .
فاکس نیوز در یکی دیگر از برنامه های خود گزینه های حمله نظامی به ایران را مورد بررسی قرار داد این درحالی است که اساسا حمله به ایران به هیچ وجه در دستور کار رهبران آمریکایی نبوده و نیست. یکی از مصاحبه شوندگان در این برنامه اظهار داشت که اکنون ایران حامی عمده تروریسم است و تواناییبیشتری در نمایش قدرت خود دارد و در نتیجه مانعی بر سر راه پیروزی درجنگ باتروریسم است. البته ما بی هیچ تردیدیاز تغییر رژیم درایران حمایت می کنیم و در این خصوص باید از گروههای هوادار مردمسالاری از نظرمالی حمایت کرد. گزینه نظامی را در صورت لزوم نمی توان از دستور کار خارج کرد اما باید انتخاب اینگزینه و پیامدهای آن کاملا محاسبه شود.
بر اساس تحلیل های فاکس نیوز هرگونه حمله هوایی مثلا اسراییل به ایران از عملیات حمله بهاوسیراک عراق بسیار پیچیده تر خواهد بود زیرا ایران حتی در مقایسه با عراق فاصلهبیشتری با اسرائیل دارد و نفوذ به این کشور سختتر از عراق است ، اسرائیل بایدهواپیماهای بیشتری به ایران گسیل کند زیرا این هواپیماها یک مرکز را مشابه اوسیراکعراق هدف قرار نخواهند داد بلکه انها باید دستکم دوازده مرکز حفاظت شده هسته ایرا به صورت همزمان در ایران هدف قرار بدهند ، ازآنجا که تاسیسات هسته ای ایرانزیرزمینی است تقریبا نابودی کامل برنامه هسته ای ایران ناممکن خواهد بود.
به نقل از موسسه چسم انداز توسعه و امنیت